▷ Jakie opakowania do sprzedaży w food trucku?

Jakie opakowania do sprzedaży w food trucku?

W ostatnim czasie na ulicach miast można spotkać coraz więcej mobilnych punktów gastronomicznych, zwanych food truckami. Nic dziwnego, jest to przecież świetna alternatywa dla stacjonarnie działających lokali gastronomicznych - nie trzeba płacić czynszu za wynajem i w każdej chwili można zmienić lokalizację. Podobnie jednak, jak w każdym innym lokalu, tak i w przypadku food trucków należy zadbać nie tylko o odpowiednie zaplecze gastronomiczne, ale również o sposób podania potraw. W food truckach - zamiast tradycyjnej zastawy stołowej - najlepiej sprawdzą się wygodne i funkcjonalne jednorazowe opakowania do gastronomii na wynos.

 

[index] 

Jakich artykułów gastronomicznych potrzeba do prowadzenia food trucku?

Food trucki to mobilne restauracje, oferujące swoim klientom produkt ,,food to go”, czyli potrawy na wynos. W takiej mobilnej restauracji można serwować praktycznie wszystko - począwszy od typowego fast foodu, czyli frytek, burgerów, kebabów, przez amerykańskie pancakes, aż po dania kuchni regionalnej. Możliwości jest naprawdę sporo, a nowych food trucków przybywa z sezonu na sezon. Aby mogły one w pełni spełnić oczekiwania klienta, muszą posiadać profesjonalne wyposażenie, bez którego w branży gastronomicznej się nie obędzie. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w co najmniej kilka urządzeń gastronomicznych, na których będzie można przyrządzać dania z ustalonego menu. W mobilnych restauracjach nie ma potrzeby korzystania z tradycyjnej zastawy stołowej, warto jednak zaopatrzyć się w jednorazowe naczynia umożliwiające serwowanie dań na wynos. Trzeba również pamiętać o odpowiednich środkach czystości i chemii gospodarczej dla gastronomii, która pozwoli utrzymać naszą mobilną restaurację w czystości. Food trucki również podlegają kontrolom sanepidu, dlatego w takich miejscach także konieczne jest dbanie o warunki sanitarne. Odpowiednie wyposażenie food tracków nie tylko ułatwi pracę, ale również pozwoli na przygotowywanie wielu różnych dań.

Jednorazowe opakowania do food trucków

Oto przegląd najpopularniejszych jednorazowych opakowań gastronomicznych, które powinny się znaleźć w każdym food trucku:

Jednorazowe talerzyki papierowe

Jednorazowe talerzyki papierowe wraz z tackami tekturowymi są najbardziej przystępnymi i najczęściej wykorzystywanymi naczyniami jednorazowymi w punktach gastronomicznych z jedzeniem na wynos. Dostępne są w różnorodnych wielkościach tak, by z łatwością można je było dopasować do rodzaju podawanych potraw. Idealnie sprawdzą się pod dania o stałej konsystencji. Są szczelne, bardzo wygodne i nie przeciekają. Warto również wspomnieć, że w ostatnim czasie na popularności zyskały talerze i półmiski z pulpy trzciny cukrowej, tzw. bagassy, które są w 100% biodegradowalne i kompostowalne. Doskonale wpisują się one w trend opakowań ekologicznych dla gastronomii.

Kubki jednorazowe

Jeżeli, oprócz potraw, serwujemy również napoje, musimy zaopatrzyć się w jednorazowe kubki. W zależności od przeznaczenia do wyboru mamy kubki plastikowe jednorazowe, styropianowe lub papierowe. Dodatkowo warto do nich dobrać dopasowane wieczka, które zapewnią szczelne zamknięcie i zabezpieczą napój przed rozlaniem.

Sztućce jednorazowe

W żadnym punkcie gastronomicznym nie może zabraknąć jednorazowych sztućców, wykałaczek czy mieszadełek do napojów gorących. Są one niezbędne, gdy serwuje się potrawy z grilla, popularne frytki belgijskie oraz kawę czy herbatę.

Opakowania na frytki, kebaby, tortille, burgery

W tej grupie produktów znajdziemy wszelkiego rodzaju opakowania na frytki, hot doga, kurczaki, tortille, burgery i wiele innych. Producenci, dostosowując się do oczekiwań rynku, coraz częściej oferują ekologiczne opakowania na fast food wykonane z kartonu lub pulpy trzciny cukrowej.

Pojemniki do sosów

Trudno wyobrazić nam sobie posiłek na wynos bez odpowiedniego sosu, który nadaje smak całej potrawie. Z tego względu każdy food truck powinien zaopatrzyć się w pojemniki na sosy o właściwych wymiarach umożliwiających podawanie odpowiednio wydzielonej porcji.

Dlaczego warto postawić na jednorazowe opakowania w food truckach?

Funkcjonalne jednorazowe opakowania pozwolą na szybkie pakowanie gorących dań na wynos. Gotowy posiłek typu fast food klient może wziąć na wynos lub zjeść w części konsumpcyjnej, którą znajdziemy przy niektórych punktach gastronomicznych.

Co więcej, dobrze dobrane opakowanie podkreśli atrakcyjność dania i sprawi, że jedzenie będzie wyglądało apetycznie. Jednorazowe opakowania dedykowane gastronomii są również niezwykle funkcjonalne - po zużyciu trafiają do kosza, dzięki czemu oszczędzamy sobie uciążliwego mycia naczyń.

Funkcjonalne pojemniki dla food trucków w Ale Opakowania

Praktyczne opakowania dla gastronomii z pewnością ułatwią podawanie posiłków. Trwałe, uniwersalne i wysokiej jakości jednorazowe pojemniki do gastronomii znajdziesz w sklepie Ale Opakowania. W ofercie posiadamy specjalnie pojemniki jednorazowe dedykowane food truckom, dzięki którym prowadzenie działalności stanie się jeszcze prostsze. Zaopatrując się w nasze produkty, możesz mieć pewność, że spełniają one najwyższe standardy jakości.

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl