Papier silikonowy, silikonowany

Jednym z najbardziej uniwersalnych papierów do żywności - tuż obok papieru półpergaminowego - jest papier silikonowany. Papier ten pokryty jest cienką warstwą silikonu, co pozwala na pieczenie bez użycia tłuszczu. Piekąc z papierem silikonowym, mamy pewność, że pieczona potrawa nie przyklei się do blachy, formy czy innego naczynia.

Jakie warianty papieru silikonowego posiadamy w ofercie?

Papier silikonowany dostępny jest w kilku wariantach: w kolorze białym oraz brązowym, w rolce lub w arkuszach. Wykonany jest z wysokiej jakości celulozy, która posiada doskonałe właściwości wytrzymałościowe, dzięki czemu papier silikonowany jest odporny na przedarcie czy naderwanie. Brązowy papier silikonowy ma naturalny kolor, z kolei biały uzyskuje się dzięki wybielaniu. Oba warianty są ekologiczne i biodegradowalne, a przy tym bezpieczne dla środowiska naturalnego.

Papier silikonowy - rolka

W Ale Opakowania znajdziesz papier silikonowy w rolce albo w arkuszach. Rolka papieru o długości 50 m zapewnia niesamowitą wydajność. Papier silikonowy w rolce zapobiega przywieraniu, jest odporny na tłuszcz oraz wysoką temperaturę, dzięki czemu jest to produkt uniwersalny. Wykazuje odporność na wysokie temperatury - nawet do 230 stopni Celsjusza.

Papier silikonowany - arkusze

Papier silikonowany może występować również w formie arkuszy. Jest to rozwiązanie wygodne i łatwe w użyciu, chętnie stosowane zarówno w domach, jak i lokalach gastronomicznych. Papier silikonowany w arkuszach występuje w dwóch uniwersalnych rozmiarach pasujących do większości standardowych form do wypieków.

Jakie właściwości ma papier silikonowy?

Papier silikonowy został zabezpieczony z dwóch stron cienką warstwą silikonu. Rozwiązanie to pozwala zabezpieczyć formę przed zabrudzeniem, a potrawy przed przyklejeniem się do blaszki. Papier z powłoką silikonową nie przepuszcza wilgoci, nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem oraz go nie wchłania. Swoją tłuszczoodporność zawdzięcza mechanicznej obróce celulozy. Jest to w pełni ekologiczny proces polegający na zbijaniu włókien celulozy w celu osiągnięcia przez papier gęstości zapewniającej szczelność przed przenikaniem tłuszczu.

Gdzie znajduje zastosowanie papier silikonowany?

Papier silikonowany może być wykorzystywany na wiele sposobów. Można go stosować do pieczenia ciast, mięs, pizzy, wałkowania, pakowania, dekorowania czy zamrażania. Przyda się do wypieku na klasycznych blachach prostokątnych lub okrągłych. Arkusze papieru silikonowego mogą być używane zarówno w piekarniku, jak i kuchence mikrofalowej. Dodatkowo papier ten można wykorzystać do pakowania owoców, warzyw ciast itp. Papier pakowy silikonowy to niezwykle wygodny wynalazek niezastąpiony w każdej kuchni. Posiada atest bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Papier silikonowy - zalety

Papier silikonowy to tani i bezpieczny sposób na pieczenie beztłuszczowe, które jest zdrowsze. Wyłożenie takim papierem blaszki do pieczenia pozwala na wyjmowanie gotowych wypieków bez obawy o to, że przykleją się one do formy i nie będa wyglądać estetycznie. Jego zaletą jest z pewnością także to, że jest to produkt wielokrotnego użytku. Za jego pomocą proces gotowania lub pieczenia staje się prostszy, bardziej wydajny i higieniczny.

Papier silikonowany - producent

Aby uniknąć straty pieniędzy, najlepiej korzystać z ofert sklepów, które oferują wyłącznie wysoką jakość produktów. W Ale Opakowania sprzedajemy produkty pochodzące tylko od sprawdzonych producentów, którzy gwarantują wysoką jakość i niezawodność swoich wyrobów.

Papier silikonowany - cena

Cena papieru silikonowego jest naprawdę niska w porównaniu do korzyści, jakie niesie za sobą pieczenie beztłuszczowe. Jest ona uzależniona od wyboru wariantu produktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl