Darmowa dostawa krajowa - od 300 zł | Na terenie Krakowa - od 160 zł

Jakie naczynia jednorazowe nadają się do podgrzewania w mikrofalówce?

Jakie naczynia jednorazowe nadają się do podgrzewania w mikrofalówce?

Kuchenka mikrofalowa służy do podgrzewania, rozmrażania, a niekiedy nawet do gotowania żywności. Szeroki wachlarz zastosowań sprawił, że stała się niezbędnym urządzeniem w niemal każdym domu czy lokalu gastronomicznym. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystkie naczynia nadają się do podgrzewania w mikrofalówce. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jakich naczyń jednorazowych nie wolno wkładać do kuchenki mikrofalowej. 

Jakie naczynia jednorazowe do mikrofalówki?

 Spis treści:

Jakie naczynia jednorazowe nadają się do podgrzewania w mikrofali?

Jakich opakowań jednorazowych nie wkładać do mikrofalówki?

A co z naczyniami papierowymi?

Odgrzewanie jedzenia w pojemnikach jednorazowych w mikrofali - czy to bezpieczne?

 

Jakie naczynia jednorazowe nadają się do podgrzewania w mikrofali? 

Do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych należy używać wyłącznie naczyń do tego przeznaczonych. Warto zatem przed użyciem sprawdzić, czy na etykiecie znajduje się informacja o możliwości stosowania danego produktu w mikrofali. Jeśli na opakowaniu tego zabrakło, warto wiedzieć, w jakich naczyniach można podgrzewać posiłki w kuchence mikrofalowej i w czym tego robić nie wolno.  

Oto podstawowe materiały, z jakich mogą być wykonane opakowania jednorazowe do zastosowania w kuchence mikrofalowej. 

  • naczynia plastikowe - plastik, obok papieru, to jeden z najpopularniejszych materiałów, z jakiego wykonuje się opakowania dla gastronomii na wynos. Z reguły naczynia plastikowe można używać w mikrofali. Przykładem są np. pojemniki PP polipropylenowe na zupę, które się do tego nadają. Jednak zawsze wcześniej należy sprawdzić, czy na etykiecie nie ma zakazu używania ich w taki sposób. W niektórych przypadkach wysoka temperatura może zniszczyć plastikowe pojemniki na żywność. Warto też pamiętać o tym, aby w pojemnikach wykonanych z tworzyw sztucznych podgrzewać jedzenie do niezbyt wysokich temperatur; 
  • naczynia drewniane - w kuchence mikrofalowej można stosować drewniane sztućce, jednak nie zaleca się ich długotrwałego użytkowania w kuchenkach. Wrząca woda z potraw może wniknąć w głąb drewna i powodować ich późniejsze pękanie. Zdecydowanie lepiej będzie taką drewnianą łyżkę lub widelec przed włożeniem potrawy do mikrofali po prostu z niej wyciągnąć; 
  • naczynia z pulpy trzciny cukrowej - naczynia z pulpy trzciny cukrowej to odpowiedź na współczesne trendy ekologiczne. Pojemniki obiadowe z pulpy trzciny cukrowej posiadają wiele zalet - są funkcjonalne, biodegradowalne, a co więcej - można je stosować w kuchence mikrofalowej. 

Jeśli nie jesteśmy pewni, jakie naczynia nadają się do używania w kuchence mikrofalowej, najbezpieczniej wybrać pojemniki jednorazowe do zgrzewania. Można ich używać bez żadnych obaw w kuchence mikrofalowej. 

Jakich opakowań jednorazowych nie wkładać do mikrofalówki? 

Pojemników wykonanych z niektórych tworzyw sztucznych nie powinno się stosować w mikrofali. Przykładem są pojemniki styropianowe. Włożenie ich na dłuższy czas do kuchenki mikrofalowej sprawi, że się po prostu stopią. W przypadku opakowań styropianowych jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo. Pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają się niebezpieczne związki chemiczne, które są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Jeśli więc obiad lub danie na wynos przyjdzie do nas w styropianowym pojemniku, przed podgrzaniem przełożymy je na talerz. 

Z pewnością w kuchenkach mikrofalowych nie można stosować również tych opakowań jednorazowych, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą się stopić. Zakazane są również folie do pakowania żywności oraz papierowe torby i torebki. 

A co z naczyniami papierowymi? 

Naczynia papierowe, takie jak kubki papierowe, talerze i tacki papierowe mogą być używane tylko do krótkotrwałego stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Zwykły papier woskowany nie jest zalecany, ponieważ wysoka temperatura wytapia wosk

Odgrzewanie jedzenia w pojemnikach jednorazowych w mikrofali - czy to bezpieczne?

Jeśli chcemy bezpiecznie podgrzewać posiłki w mikrofali, przede wszystkim musimy sprawdzić, czy naczynia jednorazowe, w których przechowujemy jedzenie, są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Powinny być zatem nietoksyczne i oznaczone atestem bezpośredniego kontaktu z żywnością. Tylko w takich pojemnikach możemy bezpiecznie przechowywać i podgrzewać jedzenie. 

Szukasz naczyń jednorazowych, których możesz używać w mikrofali? Zapoznaj się z naszą bogatą ofertą naczyń jednorazowych

Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl