Jak segregować opakowania do cateringu?

Jak segregować opakowania do cateringu?

Usługi cateringowe to obecnie jedne z bardziej rozwijających się usług. Każdego dnia w całym kraju wydawane jest kilkaset tysięcy posiłków. Mimo że jedzenie na wynos może być różnorakie, łączy je jedno - opakowanie, z którym po zjedzeniu posiłku przecież trzeba coś zrobić. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy tak ogromnym zanieczyszczeniu środowiska naturalnego. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak segregować opakowania do cateringu, przeczytaj nasz artykuł!

 

Jak segregować opakowania po cateringu dietetycznym?

 

 Spis treści:

Czy korzystanie z cateringu dietetycznego jest ekologiczne?

Jednorazowe pojemniki do cateringu a recykling odpadów

Jak segregować opakowania cateringowe?

Torby papierowe

Pojemniki obiadowe z cateringu dietetycznego wykonane z plastiku

Pojemniki obiadowe z cateringu dietetycznego styropianowe

Pojemniki obiadowe z cateringu dietetycznego z pulpy trzciny cukrowej

Sztućce plastikowe jednorazowe

Sztućce drewniane jednorazowe

Czy korzystanie z cateringu dietetycznego jest ekologiczne?

Błędne jest przekonanie, że korzystanie z usług cateringu dietetycznego kłóci się z ekologicznym trybem życia. Przede wszystkim w ten sposób marnujemy mniej jedzenia. Zamawiamy tyle, ile potrzebujemy. Mając dietę na cały dzień, nie musimy się martwić robieniem zakupów, sprawdzaniem terminu ważności itd., a co za tym idzie - w lodówce jest mniej żywności, mniej niepotrzebnych produktów, których i tak nie zjemy i wyrzucimy. Niestety, ale według danych PIE Polacy marnują niecałe 250 kg żywności na osobę, co daje nam 5. miejsce w Unii Europejskiej, co gorsza - statystyki te z roku na rok rosną.

Korzystanie z usług cateringu dietetycznego przekłada się również na oszczędności w zakresie zużywania energii, wody oraz gazu. Co więcej, jeżeli wybieramy takie miejsca, gdzie wykorzystywane są opakowania jednorazowe i biodegradowalne do żywności, przyczyniamy się do zmniejszenia ilości plastiku w naszym środowisku. Biodegradowalne opakowania jednorazowe są przyjazne środowisku naturalnemu, a przy tym wysokiej jakości, trwałe, bezpieczne w użytkowaniu, higieniczne, w 100% spełniające najwyższe standardy bezpieczeństwa, a przede wszystkim dostosowane do kontaktu z żywnością. Wśród eko opakowań coraz częściej wykorzystywanych w gastronomii można wymienić: jednorazowe kubki papierowe, miski z trzciny cukrowej, ekologiczne sztućce drewniane, pojemniki obiadowe (tzw. menuboxy) z pulpy trzciny cukrowej czy torby papierowe kraft.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat trendu EKO w gastronomii? Zachęcamy do lektury artykułu: Opakowania ekologiczne - dlaczego warto zainwestować?

Jednorazowe pojemniki do cateringu a recykling odpadów

Mimo że wiele lokali gastronomicznych oraz punktów cateringowych coraz chętniej korzysta z ekologicznych rozwiązań, plastik nadal w naszym życiu jest wszechobecny i całkowita rezygnacja z niego jest raczej niemożliwa. W zasadzie jedyną odpowiedzią na taki stan rzeczy jest recykling, czyli system organizacji obiegu materiałów, które mogą być wielokrotnie przetwarzane. Ma on przede wszystkim na celu zmniejszenie ilości odpadów, maksymalizację ich ponownego wykorzystania. Aby recykling był możliwy, konieczna jest prawidłowo przeprowadzona segregacja opakowań cateringowych. Warto podjąć wysiłek segregacji, ponieważ w ten sposób przyczynimy się do zmniejszenia ilości śmieci, które zanieczyszczają wody, plaże, ziemię, całe środowisko naturalne.

Jak segregować opakowania cateringowe?

Firmy cateringowe dowożą posiłki do klientów w różnego rodzaju pojemnikach. Poniżej opisujemy kilka najczęściej występujących opakowań cateringu dietetycznego oraz sposoby postępowania z nimi:

Torby papierowe

Torby papierowe w cateringu dietetycznym są obecnie wykorzystywane na szeroką skalę. Stanowią świetną alternatywę dla reklamówek foliowych. Są wykonane z trwałego papieru, dlatego można je wykorzystywać ponownie. Kiedy torby papierowe nie nadają się już do ponownego użycia, należy je wyrzucić do pojemnika do segregacji śmieci przeznaczonego na papier (w kolorze niebieskim). Trzeba jednak przy tym pamiętać, że do pojemnika na papier należy wrzucać jak najmniej zabrudzone torby i inne opakowania z papieru.

Pojemniki obiadowe z cateringu dietetycznego wykonane z plastiku

Znane również jako pojemniki jednorazowe do zgrzewania, zwykle zabezpieczone folią z wierzchu. Te pojemniki są najbardziej powszechne. Oczyszczone z resztek jedzenia opakowanie należy wyrzucić wraz z folią do żółtego kontenera na śmieci lub innego przeznaczonego na tworzywa sztuczne. Warto dodać, że plastikowe pojemniki obiadowe są wykonane z materiałów przystosowanych do podgrzewania w mikrofalówce oraz z takich odmian plastików, które uznawane są za najbezpieczniejsze dla zdrowia.

Pojemniki obiadowe z cateringu dietetycznego styropianowe

Nadal bardzo chętnie wykorzystywane w gastronomii. Folię z wierzchu należy zerwać i wrzucić do żółtego kosza na śmieci lub innego przeznaczonego na tworzywa sztuczne, natomiast pojemnik styropianowy jednorazowy trzeba wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane.

Pojemniki obiadowe z cateringu dietetycznego z pulpy trzciny cukrowej

Tego typu opakowania cateringowe są w całości biodegradowalne, a więc kompostowalne. Pojemniki obiadowe z trzciny cukrowej można wyrzucić do pojemnika ,,BIO”, a więc brązowego kosza na śmieci. W procesie kompostowania bagassa, czyli surowiec, z którego są wykonane, zmienia się w glebę zaledwie w przeciągu kilku tygodni. Takie opakowania można podgrzewać w piekarniku i mikrofalówce do około 5 minut.

Sztućce plastikowe jednorazowe

Czyste, pozbawione resztek jedzenia plastikowe sztućce wyrzuca się do pojemnika żółtego na plastik.

Sztućce drewniane jednorazowe

Alternatywą dla plastikowych sztućców są te wykonane z drewna. Sztućce drewniane są całkowicie bezsmakowe, bezzapachowe, odporne na wysoką temperaturę i wytrzymałe. Są też całkowicie kompostowalne, więc można je wrzucać do odpadów biodegradowalnych, oznaczonym skrótem “BIO”.

Pamiętajmy, że w kwestii segregacji odpadów najwięcej zależy od nas samych. To my ostatecznie decydujemy o tym, co stanie się z pudełkiem od cateringu dietetycznego - czy trafi na wysypisko śmieci i będzie tam zalegać przez setki lat czy do recyklingu.

Szukasz opakowań do cateringu dietetycznego, które ulegają recyklingowi? Zapoznaj się z naszą bogatą ofertą jednorazowych pojemników na żywność

Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl